Beter schrijven met de Mephistomethode
11 juli 2022 

Beter schrijven met de Mephistomethode

Voor we beginnen, weet jij het antwoord op de volgende vragen?

1.      Wat is een goede schrijver?

2.      Wat deed de duivel in het holst van de nacht in de openbare bibliotheek?

Het beste antwoord op vraag nr. 1 kwam van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Een goede schrijver drijft zijn lezers naar de volgende zin, de volgende alinea, de volgende pagina. En die lezer, die zou niet anders willen. Hij is verloren, ingepakt, verslaafd.

Maar wat heeft dat te maken met die duivel? Waarom maakt die midden in de nacht de tocht naar de openbare bibliotheek? Gewoon, voor de lol. Hij sluipt naar de afdeling ‘detectives’, en hij verwijdert uit ieder boek de allerlaatste pagina.

Concept

Een leerzaam verhaal, vind ik. Niet alleen voor schrijvers, maar vooral voor hun uitgevers. Want als die dit verhaal horen, stellen ze een logische vervolgvraag: waarom zat die laatste pagina er überhaupt in? Waarom experimenteren we niet met een heel nieuw uitgeefconcept?

Dat concept ziet er als volgt uit. Niet langer koopt de klant een boek voor € 19,95, hij krijgt het helemaal gratis. Maar dat is niet uitgeverij Mephisto’s enige nieuwtje. Inderdaad, voor de pagina’s 1 tot en met 248 hoeft de klant niet te betalen, maar voor die allerlaatste pagina juist wel. En de prijs hiervoor kan flink oplopen, aanzienlijk hoger dan die € 19,95.

Eerlijker

Een immoreel concept? Ik weet het niet zeker. Want hoe gaat het nu? Mensen kopen zo’n boek en kunnen niet meer terug. Spannend of niet spannend, ze zijn die € 19,95 gewoon kwijt. Ondertussen tasten potentiële kopers in het duister. Oké, het boek kent hoge verkoopcijfers, maar die zeggen niks over de capaciteiten van de schrijver, en meer over de kwaliteiten van de afdeling Marketing. Een niet-goed-geld-teruggarantie, die zie je bij boeken maar zelden.

Heel anders ligt dat bij het Mephisto-concept. Hier leggen de auteurs hun hoofd op het blok. Voor het eerst is de verkoop afhankelijk van hun inspanningen. Voldoen ze aan de regel van Stephen King? Laten ze hun lezers smachten naar het einde? Creëren ze een nieuwe Nederlandse hype, een zwarte markt voor illegale laatste pagina’s? Dan slagen ze voor deze test. En dan zijn ze automatisch geselecteerd voor iedere publieksprijs.

Hijacker

Ikzelf zie vooral kansen voor schrijvers van kinderboeken. Want niemand is zo bevattelijk voor suspense als juist de allerkleinsten. En dus breek je het boek voor hen niet alleen voortijdig af, in overleg met de afdeling Marketing formuleer je een typische hijackerstekst: “Hou jij van knabbeltje? Natuurlijk hou jij van knabbeltje. Jij wilt toch niet dat de lelijke heks hem meekookt in haar kruisspinnensoep? Nou, laat dit dan lezen aan papa en mama. Als zij binnen 24 uur het onderstaande bedrag in bitcoins overmaken op rekening…”

Wat zeg je? Een lage criminele actie? Ik noem het eerder een ambitieuze marketingstunt. En als dat voor jou hetzelfde is, bedenk dan dat dit concept alleen kan slagen met een boek dat zijn geld waard is. Nee, de Mephistomethode maakt je misschien geen beter mens, maar wel een veel betere schrijver.

Over de schrijver
Reactie plaatsen