De wereld is voortdurend in beweging – maar waarschijnlijk wist je dat al. Niet omdat je die beweging zelf hebt ervaren, maar omdat je erover hebt gelezen. Want dat die wereld voortdurend beweegt, dat schrijven mensen graag op. Sterker nog, het is de beginzin van duizenden vakartikelen.
Geloof je me niet? Geloof dan Google. Zoek op de exacte woordcombinatie – ‘De wereld is voortdurend in beweging’ – en je scoort maar liefst 7760 hits. Pas de formulering wat aan tot ‘De wereld is continu in beweging ‘of: ‘De wereld is voortdurend in verandering’, en je krijgt er nog een paar duizend extra.
Ik weet ook waarom. Want de meeste van de bewegende-wereld-zinnen staan helemaal aan het begin van de tekst. Logisch, want het gaat hier om een ideaal middel tegen een writers block. Stel je voor, je begint aan dat serieuze, professionele artikel. Het papier is nog wit, het scherm nog leeg – maar gelukkig heb je al een eerste zin: die wereld is in beweging. Niets tegen in te brengen, onweerlegbaar waar. De kop is eraf, nu alleen nog het midden en het einde.
Toepasbaar
En zo houdt die zin ons schrijvers in beweging. Natuurlijk, je zegt er niets mee dat lezers nog niet weten – maar dat maakt hem juist zo bruikbaar. De zin fungeert als een loper, de sleutel in het hotel die op alle sloten past. Gaat je artikel over oudere medewerkers? Die wereld beweegt. Schrijf je over nieuwe veiligheidshelmen? Dezelfde wereld, dezelfde beweging. En wat dacht je van een artikel over gezond leven? Plotseling krijgt onze beginzin een extra dimensie: de wereld is continu in beweging, dus waarom zit jij altijd op je kont?
Natuurlijk, sommige vakauteurs wijken van het stramien af. Zij beginnen met een andere evergreen: ‘Mensen maken het verschil’. Die scoort nog veel beter dan die veranderende wereld: maar liefst 40.600 hits. Maar voor dat je deze voor de 40.601ste keer gaat inzetten, wil ik je ernstig waarschuwen. Want jouw lezers hebben ook al een paar duizend keer gelezen dat robotisering en digitalisering ons werk onherkenbaar zullen veranderen (8.540 hits). Dus hoeveel verschil blijven jij en ik nog maken? Oké, anno 2022 kun je nog niet roepen dat robots het verschil maken (slechts 1 hit). Maar toch… dat gaat wellicht veranderen. Want de wereld is voortdurend in beweging.
Beperkingen
De bewegende wereld. Een fantastisch middel tegen schrijfkramp, een fantastisch begin voor ieder lastig artikel. Maar toch, de zin kent zijn beperkingen. Want ja, jij als schrijver hebt alvast je eerste zes woorden, maar vanaf dat punt sta je er alleen voor. En het middenstuk mag dan voor een echte expert geen probleem vormen, een goed einde… dat is altijd lastig.
Ik heb een tip. Begin eens niet met de wereld, maar met de zon. Preciezer gezegd, met de zin ‘De zon komt ‘s ochtends op.’ Die biedt precies de zelfde voordelen als die bewegende wereld: het is een empirisch feit en niemand is het er mee oneens. Maar daarnaast scoort deze nog een extraatje. Want je werkt nu toe naar een ijzersterk einde: ‘De zon gaat ’s avond weer onder’.
Zes extra bonuswoorden dus waar je niet meer over hoeft na te denken. En je legt ook nog eens diepere dwarsverbanden met andere artikelen. Want waarom komt die zon eerst op en gaat hij daarna weer onder? Inderdaad, doordat die wereld voortdurend beweegt.